D – jak drożdżowe ciasto

Czy wszystko Wiemy na temat ciasta drożdżowego? Czy się go boimy, czy zawsze wychodzi? Przed laty rozpoczęłam pracę w firmie Tupperware i tam jednym ze sztandarowych produktów była i jest miska do ciasta drożdżowego i zawsze to ciasto wyjdzie:) Trafiłam do potencjalnej klientki po 60, która miała problem z ciastem drożdżowym.

W pobliżu była cukiernia i mąż tam jeździł na rowerze po ciasto drożdżowe. To była jej pięta Achillesa, że nie mogła go zrobić, nie wychodziło i już:) Miska uratowała jej życie, dlaczego? Bo tam wkładamy produkty zamykamy szczelnie i to na tyle:) Zachęcam do zakupu. Ale czy ją mamy cze nie warto pamiętać o poniższych zasadach:

  • Wszystkie składniki o tej samej temperaturze pokojowej
  • lepieJ wyrasta, jeżeli drożdże z mlekiem, jajka i masło dodajemy do podgrzanej mąki w pewnych odstępach czasu
  • Ciasto będzie bardziej żółte, jeżeli dodamy żółtka utarte z odrobiną soli a zarobione ciasto przechowa się kilka godzin w chłodnym miejscu
  • Ciasto w ciągu godziny musi podwoić objętość
  • przygotować rozczyn, drożdże 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki roztarte z ciepłym mlekiem do gęstości śmietany. Musi podwoić objętość dopiero można dodać do mąki
  • Ciasto wkładamy do blaszki po wyrośnięciu i dajemy mu czas na ponowne wyrośnięcie w blaszce
  • Można wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, białkiem ,wodą z cukrem lub posypać dodatkowo kruszonką
  • Pieczemy w nagrzanym piecu temp 200 stopni
  • Podczas pieczenia, nie przesuwać, wstrząsać bo opadnie
  • Nie studzimy w blaszce w której się piekło, bo staje się miękkie i przesiąka zapachem blachy
  • Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, nie metalową i nie mikserem, lub wyrabiamy ręcznie, aż zacznie odstawać od ręki

Ciasto drożdżowe z owocami

Składniki

  • 500 g mąki
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 3 dkg drożdży świeżych
  • 300 ml ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • owoce: jabłka ,gruszki, brzoskwinie pokrojone na ćwiartki, plasterki

Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka, odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubić na puch z cukrami i szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę, ogrzać do temp pokojowej( potrzymać ją przed pieczeniem na blacie kuchennym) Dodać jajka, rozczyn oraz masło, zarobić ciasto mieszając ręcznie drewnianą łyżką nie mikserem. Przykryć odstawić na min 1 h do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem, u mnie 25/25. Ułożyć na wierzchu owoce, odstawić niech odpocznie i znów podrośnie, około 15 minut. Przed pieczeniem wierzch posmarować białkiem. Pieczemy około 30-40 minut do zrumienienia. Uchylamy drzwiczki chwilę po upieczeniu go trzymamy w piekarniku. Następnie wyjmujemy z piekarnika i formy na drewnianą deseczkę. Studzimy i gotowe:) Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *