Torcik Nesquik

 

Sympatyczny torcik zdobiony kuleczkami Nesquik. Ciekawa propozycja na urodziny naszych najmłodszych ale również, jako ciasto na inną uroczystość. Ciemny biszkopt przełożony mocno czekoladowym kremem budyniowym. Pyszne z pewnością sprawi dużą radość solenizantowi:) Zapraszam do przepisu.

Składniki

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/5 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 8 łyżek oleju
  • 8 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao

Krem budyniowy

  • 1 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kakao
  • 200 g masła

Krem maślany do tynkowania

  • kostka miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu malinowego
  • kuleczki Nesquik
  • 250 ml  przegotowanej, osłodzonej, wody z cukrem i cytryną

Odlać 1 szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem. W szklance mleka rozmieszać budynie, mąkę oraz kakao. Wlać na gotujące się mleko , gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu mieszając aby nie przywarło do dna naczynia.Przykryć folią spożywczą odstawić do wystygnięcia.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dalej ubijając dodawać porcjami cukier oraz wodę.Wlać żółtka, olej,  dalej ubijać jeszcze chwilę do połączenia składników. Mąkę ,proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Wsypywać do masy i powoli mieszać łyżką.

Przygotować tortownicę 23 cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia , wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut.

Masło utrzeć mikserem na puch. Ucierając dalej dodawać partiami budyń , partiami nie od razu całość. Odstawić na chwilę do lodówki.

Masło na krem to tynkowania utrzeć z cukrem na puch. Pod koniec dodać kakao dokładnie zmiksować. odstawić na chwilę do lodówki.

Gotowy biszkopt przeciąć na 3 blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy blat posmarować dżemem, wyłożyć porcję kremu, przykryć 2 blatem ciasta. Posmarować 2 porcją kremu i przykryć 3 blatem. Wierzch i boki posmarować kremem maślanym. Posypać wierzch i boki kuleczkami, oprószyć kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

tort truskawka z polewą lustrzaną

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *