Placek po węgiersku

Placki ziemniaczane w moim domu są bardzo popularne. Lubimy je jeść na słono, pikantnie , z cukrem i tak w ogóle co komu się spodoba:) Jest to bardzo uniwersalne danie można podawać o różnych porach dnia.

Bardzo dobrze smakują jak są chrupiące. Ścieram zazwyczaj ziemniaki nie na miałko a na jarzynowej tarce. Smażę je wtedy w takiej ilości tłuszczu aby lekko się zatopiły i po wyjęciu, przekładam na chwilę na papierowy ręcznik. Dzisiaj zapraszam na placek z gulaszem mięsnym. Danie dość popularne i myślę ,że choć raz udało się go już skosztować. To tyle wstępu a teraz zachęcam do skorzystania z mojego przepisu:)

Składniki

Gulasz

  • 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula posiekana
  • 1/2 główki czosnku posiekana
  • natka pietruszki posiekana
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • pomidory krojone z puszki
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • śmietana kremowa 18%
  • olej

Placki ziemniaczane według przepisu: Placki ziemniaczane

Rozgrzać olej na patelni, kilka łyżek. Zeszklić czosnek oraz cebulę. Włożyć mięso, cały czas mieszać i podsmażyć kilka minut, na rumiano. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku, wlać do mięsa. Dodać liście, ziele, pieprz ziarna, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje a sos zgęstnieje. Rzadko sos zagęszczam mąką i tak w tym przypadku, tego nie robię. Ale jeżeli taki wolimy to na tym etapie, zagęścić według uznania. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką według własnych proporcji.

Placki przygotować według przepisu placki.

Usmażyć placki na wielkość talerzyka deserowego. Polać połowę placka gulaszem, złożyć na pół. Wierzch polać śmietaną i posypać natką pietruszki. Gotowe.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *