Żółty kurczak z cytryną

27.10.2018

Bardzo soczysty i aromatyczny kurczak. Świetnie się prezentuje na stole, śmiało możemy  podać na specjalną okazję.

Składniki

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • pół cytryny
  • 2/3 szklanki zielonych oliwek
  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki kurkumy
  • pieprz,sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru

Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, ząbki zostawić w całości. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.

Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać  1 łyżkę kurkumy wymieszać z kurczakiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego układając jeden obok drugiego, olej pozostawić po smażeniu. Cebulę podsmażyć na tym samym tłuszczu na patelni razem z ząbkami czosnku. Przełożyć do naczynia równomiernie rozkładając po całości. Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy.Cytrynę pokroić w plastry ,ułożyć na kurczaku. Posypać 1 łyżką kurkumy i  cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową 1,5 h, następnie zdjąć folię  zwiększyć temp na 220 i zapiec jeszcze ok 10 minut. Podawać z surówką, ryżem ,frytkami lub warzywami z wody.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *