Kapuśniak z pekińskiej

 

Bardzo smaczna, aromatyczna i sycąca zupa, w sam raz na jesienny obiad. Pojawiła się w sklepach fioletowa kapusta pekińska i właśnie z niej przygotowałam kapuśniak.
Można oczywiście zrobić z białej, będzie również smaczna. Coraz popularniejsza jest również kiszona kapusta pekińska, czyli kimchi. Pekinkę warto jednak jeść nie tylko ze względu na jej walory smakowe, ale przede wszystkim, dlatego że jest bardzo zdrowa.Kapusta pekińska obfituje w beta-karoten, czyli prowitaminę A. Dzięki temu poprawia funkcjonowanie narządu wzroku.W jednej porcji kapusty pekińskiej jest aż 150 mg potasu, który niezbędny jest do prawidłowej pracy serca. Można wymieniać jeszcze wiele zalet. Dlatego szczerze polecam jeść w każdej formie a najlepiej na surowo.

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska,poszatkowana
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku
  • marchew pokrojona w  kostkę
  • pietruszka pokrojona w kostkę
  • 1/2 selera pokrojonego w kostkę
  • 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka liści laurowych
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • majeranek
  • sól,pieprz według uznania
  • pomidory krojone w puszce

Dodatkowo

  • 200-300 g chudego boczku, wędzonego, surowego
  • 1 kiełbaska jałowcowa
  • olej

Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka. Dołożyć pozostałe warzywa, oprócz cebuli i ziemniaków. Pomidory z puszki. Cebulę zeszklić na oleju dodać do kapusty. Włożyć liście ,pieprz, ziele. Zalać całość wodą, postawić na płycie ,gotować około 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.

Pokroić boczek ,zrumienić na patelni razem z pokrojoną w kostkę kiełbasą. Dodać do kapusty. Dołożyć pozostałe przyprawy i gotować do miękkości mięsa i warzyw. Około 15 minut przed końcem gotowania dołożyć ziemniaki pokrojone w kostkę. Całość gotujemy około 1 h. Na koniec posmakować doprawić majerankiem i ewentualnie dosolić i posypać pieprzem, według uznania. Podawać z grzanką lub chrupiącym chlebem.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *