Bardzo soczysty i aromatyczny kurczak. Świetnie się prezentuje na stole, śmiało możemy podać na specjalną okazję.
Składniki
- 6-8 pałek z kurczaka
- pół cytryny
- 2/3 szklanki zielonych oliwek
- 2 główki czosnku
- cebula
- 2 łyżki kurkumy
- pieprz,sól
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, ząbki zostawić w całości. Piekarnik nagrzać do 150 stopni.
Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy wymieszać z kurczakiem. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego układając jeden obok drugiego, olej pozostawić po smażeniu. Cebulę podsmażyć na tym samym tłuszczu na patelni razem z ząbkami czosnku. Przełożyć do naczynia równomiernie rozkładając po całości. Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy.Cytrynę pokroić w plastry ,ułożyć na kurczaku. Posypać 1 łyżką kurkumy i cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową 1,5 h, następnie zdjąć folię zwiększyć temp na 220 i zapiec jeszcze ok 10 minut. Podawać z surówką, ryżem ,frytkami lub warzywami z wody.
Smacznego:)