wątróbka drobiowa w czerwonym winie

 

 

 

 

18.11.2018

Jeżeli chcecie zrobić zwyczajną drobiową wątróbkę i podać jak danie w restauracji, to szczerze polecam. Przyrządzona według przepisu, który pochodzi z książki z 1947 roku. Sądzę, że przepis jest nie co starszy. Wtedy pojawiło się oficjalne wydanie natomiast w zapiskach prywatnych istniał dużo wcześniej. Zachęcam do zrobienia i degustacji w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi i znajomymi:)

Składniki

  • wątróbka drobiowa 500 g
  • pieczarki pokrojone w paseczki 250 g
  • cebula posiekana
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka ( 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 500 ml gorącej wody)
  • sólo,pieprz
  • 3 łyżki masła
  • kilka łyżek oleju
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypiorek gruby posiekany
  •  szklanka ryżu ugotowanego według przepisu

Rozpuścić masło na patelni. Włożyć czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać kilka łyżek oleju  pieczarki dusić około 5 minut. Dodać wątróbkę, oprószyć mąką  i dusić 10 minut(w razie potrzeby wlać 1-2 oleju). Następnie wlać wino i rosół, wymieszać gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 15 minut. Płyn zredukuje się i sos zgęstnieje. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć gałki z ryżu a dookoła rozłożyć wątróbkę. Posypać szczypiorkiem, podawać koniecznie z czerwonym wytrawnym winem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *