16.11.2018
Delikatne ,mięciutkie mocno czekoladowe. Bardzo dobre ciepłe z bitą śmietaną i dodatkiem wiśni jak również na drugi dzień zimne. Zachęcam do wypieków:)
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 100 g gorzkiej, posiekanej czekolady
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (można dodać 2 łyżki więcej, ciasto jest dość gęste)
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni
- opcjonalnie 1/2 szklanki rumu do namoczenia wiśni
Dodatkowo do dekoracji
- bita śmietana
- starta 1/2 tabliczki czekolady lub posypka czekoladowa
Jeżeli chcemy mieć wiśnie namoczone rumem musimy je zalać alkoholem na 1h przed robieniem muf finek.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, maślankę lub jogurt, masło.
Składniki obu naczyń połączyć i wymieszać mikserem tylko do połączenia się składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste). Dodać wiśnie (mrożone wcześniej rozmrozić, namoczone w alkoholu przecedzić przez sitko) i wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, lub kwadratami z papieru do pieczenia, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości papilotek. Piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dekorować bitą śmietaną, wiśniami, czekoladą lub posypką czekoladową
Smacznego 🙂