Ryba w cieście francuskim

20.12.2018

Ryba w nie co innym wydaniu. Rybę układamy między dwoma warstwami farszu ze szpinaku, dzięki czemu jest soczysta. Doskonale smakuje podana z ryżem. Możemy ryż ugotować z dodatkiem przyprawy curry, wtedy będziemy mieć ryż w kolorze żółtym. Zachęcam do wykorzystania podczas zbliżających się świąt:)

Składniki

  • 2 filety rybne,najlepiej świeże ( nasze ulubione)
  • paczka mrożonego szpinaku ( ok 400 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ciasto francuskie
  • pieprz, sól
  • kilka łyżek oleju
  • 2 łyżki masła
  • opcjonalnie sos balsamiczny do dekoracji

Szpinak rozmrażamy. Filety rybne solimy, posypujemy pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Masło rozgrzewamy na patelni. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak,solimy i posypujemy pieprzem, według uznania i smażymy( ok 10 minut)

Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy filety i obsmażamy chwilę, z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe połowy. Bierzemy jeden blat ciasta załamujemy na środku, aby zaznaczyć sobie środek. Na 1/2 części tego ciasta nakładamy farsz ok 1-2 łyżki. Układamy filet nakrywamy farszem. Zginamy na pół i zlepiamy dookoła brzeg jak w pierogach. Z drugim postępujemy podobnie.

Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopni 20 minut. Dzielimy pieróg na pół, możemy polać wierzch dekoracyjnie, sosem balsamicznym. Podajemy z ryżem lub solo.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *