Piekna jadalna ozdoba stołu. Szczerze polecam wygląda dekoracyjnie i wyśmienicie smakuje:)
Skladniki
- 500g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 szkło mleka
- po 2 łyżki masła i cukru
- 3żołtka
- 1 jajko
- 1/2 szkło cukru
Nadzienie
- 100 g czekolady
- 100 g rodzynek
- 80 g masła
- 1 jajko
- 2łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej, orzechów włoskich
- 1 łyźka cynamonu
Dekoracja
suszone owoce, czekolada starta,żurawina itp
Mleko podgrzać. Mąkę wsypać do miski. wlać mleko, wkruszyć drożdże dodać cukier 2 łyżki , odstawić do wyrośnięcia Masło rozpuścić, jajka ubić z cukrem. Masło, jajka dodać do rozszczynu wyrobić ciasto, przkryć odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na prostkąt. Masło utrzyj z cynamonem rozsmaruj na cieście.Posypać startą czekoladą, rodzynkami, skórką, orzechami.Zrolować jak roladę. Zawinąć w okrąg końce połączyć. Ułożyć na blaszce piec w 190 stopni ok 35 minut.
Posmarować lukrem królewskim
1 białko , szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
Białko ubić, ubijać dalej dodawać po łyżce cukru i sok.
Posmarować wierzch, udekorować suszonymi owocami,żurawiną, czekoladą itp
Smacznego:)