Święta sprzyjają wypiekaniu pysznych ciast. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto przypominające keks, które skradło moje serce swoim wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Jego delikatny smak keksu, połączony z czekoladą, rodzynkami i żurawiną, sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Spróbujcie sami i delektujcie się smakiem jesieni!Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 300g 12 lub 18 % śmietana
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek waniliowy
- 300 g mąka pszenna
Nadzienie
- 50 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 60 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów,posiekanych
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 1 łyżka moreli,pokrojonej w paseczki
- 1 łyżka żurawiny
Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku oraz śmietanę i olejek. Na koniec dodać sypkie produkty zmiksować.
Maslo włożyć do rondelka wraz z połamaną czekoladą i cukrem. Mieszać cały czas i podgrzewać. Rozpuszczone zestawić dodać imbir oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na dno foremki ok 1/4 części ciasta, polać częścią nadzienia i posypać częścią bakalii. I tak naprzemiennie aż do skończenia składników. Im więcej warstw tym ładniejsze wzory wyjdą po upieczeniu.
Smacznego:)