Ciasto „Niby keks”

Święta sprzyjają wypiekaniu pysznych ciast. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na ciasto przypominające keks, które skradło moje serce swoim wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Jego delikatny smak keksu, połączony z czekoladą, rodzynkami i żurawiną, sprawiają, że nie można się od niego oderwać. Spróbujcie sami i delektujcie się smakiem jesieni!Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 300g 12 lub 18 % śmietana
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • 300 g mąka pszenna

Nadzienie

  • 50 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo

  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów,posiekanych
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka moreli,pokrojonej w paseczki
  • 1 łyżka żurawiny

Masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po jednym jajku oraz śmietanę i olejek. Na koniec dodać sypkie produkty zmiksować.

Maslo włożyć do rondelka wraz z połamaną czekoladą i cukrem. Mieszać cały czas i podgrzewać. Rozpuszczone zestawić dodać imbir oraz mąkę. Dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na dno foremki ok 1/4 części ciasta, polać częścią nadzienia i posypać częścią bakalii. I tak naprzemiennie aż do skończenia składników. Im więcej warstw  tym ładniejsze wzory wyjdą po upieczeniu.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *