Ryba w nie co innym wydaniu. Rybę układamy między dwoma warstwami farszu ze szpinaku, dzięki czemu jest soczysta. Doskonale smakuje podana z ryżem. Możemy ryż ugotować z dodatkiem przyprawy curry, wtedy będziemy mieć ryż w kolorze żółtym. Zachęcam do wykorzystania podczas zbliżających się świąt:)
Składniki
- 2 filety rybne,najlepiej świeże ( nasze ulubione)
- paczka mrożonego szpinaku ( ok 400 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- ciasto francuskie
- pieprz, sól
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki masła
- opcjonalnie sos balsamiczny do dekoracji
Szpinak rozmrażamy. Filety rybne solimy, posypujemy pieprzem, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Masło rozgrzewamy na patelni. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak,solimy i posypujemy pieprzem, według uznania i smażymy( ok 10 minut)
Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy filety i obsmażamy chwilę, z każdej strony. Wyjmujemy na papierowy ręcznik. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe połowy. Bierzemy jeden blat ciasta załamujemy na środku, aby zaznaczyć sobie środek. Na 1/2 części tego ciasta nakładamy farsz ok 1-2 łyżki. Układamy filet nakrywamy farszem. Zginamy na pół i zlepiamy dookoła brzeg jak w pierogach. Z drugim postępujemy podobnie.
Układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopni 20 minut. Dzielimy pieróg na pół, możemy polać wierzch dekoracyjnie, sosem balsamicznym. Podajemy z ryżem lub solo.
Smacznego:)