Łosoś w zielonym sosie

 

02.03.2019

Szpinak często gości w mojej kuchni, zwłaszcza zimą nigdy nie za dużo witamin. W połączeniu z łososiem to raj dla podniebienia. Łosoś zapiekany w piekarniku niezwykle soczysty i bardzo smaczny.

Składniki

  • 350 g świeżego łososia
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki wiórek masła
  • sól, pieprz
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola

Łososia polać sokiem z cytryny, posolić posypać pieprzem ( według własnego smaku) Ułożyć na kawałku foli aluminiowej, posypać wiórkami masła. Folię dokładnie zawinąć i zapiekać  około 20 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem odwinąć kawałek foli i sprawdzić widelcem czy ryba jest dobrze upieczona.

Czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, zeszklić czosnek, następnie dołożyć szpinak i dusić około 10 minut. Dodać pokruszoną gorgonzole, mieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem ( według uznania) Wlać śmietankę dokładnie zamieszać, chwilę podgrzać i zestawić.

Na talerz wyłożyć  sos szpinakowo – serowy, na wierzchu położyć upieczonego łososia. Podawać na ciepło z dodatkiem cytryny.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *