28.02.2019
Niesamowite pączki, ser sprawia ,że nie są suche, bardzo pulchne i wilgotne. Ciasto puszyste i delikatne. Gdybym miała wybierać między tradycyjnym pączkiem a serowym, wybieram serowy. Lukier gotowany zwany pomadowym szybko zastyga tworząc dekoracyjne sople.
Składniki
- 500 g sera białego,zmielonego
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 5 dkg drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 120 g miękkiego masła
- sok z 1 cytryny
- 1 l oleju do smażenia
- sól
Lukier pomadowy
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1/2 łyżeczki oleju
- kilka kropel olejku cytrynowego
Dodatkowo
- skórka pomarańczowa
Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru,2 łyżkami mąki zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.
Zmielony wcześniej ser utrzeć z masłem, jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wsypać do miski,wlać jajka, ser z masłem ,rozczyn oraz sok z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi być elastyczne, nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać mąkę lub mleko.
Z ciasta formujemy kule wielkości małej mandarynki, układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy pączki. Po wyjęciu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Lukier
Do rondelka wlewamy wodę,ocet,olejek,cukier. Gotujemy do czasu kiedy z wyciągniętego widelca z lukru będą ciągnęły się nitki. Zdejmujemy z ognia i ucieramy chwilę trzepaczką.Tutaj można dodać olej aby lukier ładnie się błyszczał.( opcjonalnie)
Pączki zamaczamy w lukrze ,same wierzchy,posypujemy skórką pomarańczową. Gotowe.
Smacznego:)