Pączki serowe z lukrem pomadowym

Niesamowite pączki, ser sprawia ,że nie są suche, bardzo pulchne i wilgotne. Ciasto puszyste i delikatne. Gdybym miała wybierać między tradycyjnym pączkiem a serowym, wybieram serowy. Lukier gotowany zwany  pomadowym szybko zastyga tworząc dekoracyjne sople.

Składniki

  • 500 g sera białego,zmielonego
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 5 dkg drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 120 g miękkiego masła
  • sok z 1 cytryny
  • 1 l oleju do smażenia
  • sól

Lukier pomadowy

  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • kilka kropel olejku cytrynowego

Dodatkowo

  • skórka pomarańczowa

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru,2 łyżkami mąki zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia.

Zmielony wcześniej ser utrzeć z masłem, jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę wsypać do miski,wlać jajka, ser z masłem ,rozczyn oraz sok z cytryny i szczyptę soli. Dokładnie wyrobić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi być elastyczne, nie za rzadkie. W razie potrzeby dodać mąkę lub mleko.

Z ciasta formujemy kule wielkości małej mandarynki, układamy na stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzewamy olej i smażymy pączki. Po wyjęciu układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Lukier

Do rondelka wlewamy wodę,ocet,olejek,cukier. Gotujemy do czasu kiedy z  wyciągniętego widelca z lukru będą ciągnęły się nitki. Zdejmujemy z ognia i ucieramy chwilę trzepaczką.Tutaj można dodać olej aby lukier ładnie się błyszczał.( opcjonalnie)

Pączki zamaczamy w lukrze ,same wierzchy,posypujemy skórką pomarańczową. Gotowe.

Smacznego:)

 

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *