Szpinak często gości w mojej kuchni, zwłaszcza zimą nigdy nie za dużo witamin. W połączeniu z łososiem to raj dla podniebienia. Łosoś zapiekany w piekarniku niezwykle soczysty i bardzo smaczny.
Składniki
- 350 g świeżego łososia
- 400 g mrożonego szpinaku
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki wiórek masła
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- 100 g sera gorgonzola
Łososia polać sokiem z cytryny, posolić posypać pieprzem ( według własnego smaku) Ułożyć na kawałku foli aluminiowej, posypać wiórkami masła. Folię dokładnie zawinąć i zapiekać około 20 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem odwinąć kawałek foli i sprawdzić widelcem czy ryba jest dobrze upieczona.
Czosnek posiekać. Podgrzać oliwę na patelni, zeszklić czosnek, następnie dołożyć szpinak i dusić około 10 minut. Dodać pokruszoną gorgonzole, mieszać do rozpuszczenia sera. Doprawić solą i pieprzem ( według uznania) Wlać śmietankę dokładnie zamieszać, chwilę podgrzać i zestawić.
Na talerz wyłożyć sos szpinakowo – serowy, na wierzchu położyć upieczonego łososia. Podawać na ciepło z dodatkiem cytryny.
Smacznego:)