Smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można podawać z różnymi sosami: słodko kwaśnym chili,czosnkowym,musztardą itp. Znika błyskawicznie więc radzę robić podwójną porcję.
Składniki
- 4oo g piersi z kurczaka
- 5 szt ząbków czosnku
- 40 g mąka pszenna
- 60 g mąka ziemniaczana
- sos sojowy – 20 ml
- Chili 1/2- 1 łyżeczki
- sól 1/2- 1 łyżeczki
- 1 łyżeczka pieprzu
- słodka papryka mielona 2 łyżeczki
- olej ok 500 ml (do smażenia)
- 3 jajka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda gazowana 100 ml
Kurczaka kroimy w kostkę ok 1 cm. Sos sojowy mieszamy z przeciśniętym czosnkiem.Przyprawy mieszamy w drugiej misce( sól,pieprz,papryka,chili) Surowego kurczaka smażymy w głębokim tłuszczu, na złoty kolor w środku jeszcze surowy,wyjmujemy na talerz. Po usmażeniu przekładamy do miski z mokrymi przyprawami( sos sojowy,czosnek), następnie do miski z suchymi(chili,sól,pieprz,papryka).
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę z białek, mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy żółtka, następnie dodajemy gazowaną wodę i mieszamy , na końcu białka i delikatnie ponownie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.
Zanurzamy kawałki kurczaka w cieście i ponownie smażymy w głębokim tłuszczu, średnio rozgrzanym, przez 5-7 minut, na złotobrązowy kolor. Wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego:)