Knedle serowe z jogurtem i konfiturą

06.12.2018

Szybkie, proste i pyszne danie na słodko. Ku uciesze najmniejszych ale również i dużych łakomczuchów:) W sezonie można konfiturę zastąpić świeżymi owocami. Zachęcam do wykorzystania tego przepisu.

Składniki

  • 500 g sera białego zmielonego
  • 500 g ziemniaków ugotowanych zmielonych
  • duży jogurt naturalny
  • słoik konfitury
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Ser, ziemniaki, cukier, jajka, mąkę, wymieszać. Zagnieść elastyczne ciasto. Kiedy ciasto zbyt rzadkie dodać mąki, gdy zbyt gęste trochę jogurtu. Na stolnicy uformować wałek z ciasta. Pociąć na kawałki równej wielkości. Robić kulki, każdą rozpłaszczyć ,na środek kłaść łyżeczkę konfitury. Zlepić brzegi, obtoczyć w mące uformować kulę. W garnku zagotować wodę, posolić do smaku. Na wrzącą wodę wrzucać knedle, gotować do wypłynięcia.

Podawać gorące, polane jogurtem i ozdobione konfiturą. Zimne można odgrzać na patelni, na maśle, też będą pyszne.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *