Keks makowy

Jednym z najbardziej popularnych ciast świątecznych jest makowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:)

Składniki

  • 250 g mielonego maku
  • 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki)
  • 2-3 łyżki miodu
  • po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, daktyli itp
  • 6 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki rumu
  • cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki śmietany, słodkiej
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Lukier

  • 1 białko
  • 1 szklanka z czubkiem cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny

Bakalie namoczyć w rumie lub wodą wymieszaną z rumem, na noc.

Żółtka utrzyj na puch z cukrem waniliowym i cukrem lub miodem. Do żółtek dodaj po łyżce maku, następnie bułkę, proszek. Bakalie wyjmij  z rumu obtocz w mące ziemniaczanej, dodaj do masy makowej. Można dodać kilka łyżek rumu. Jeżeli masa zbyt sucha dodawać po łyżce słodkiej śmietanki.Białka ubić na sztywno, na koniec dodać do masy makowej.

Masę przełóż do podłużnej foremki i piecz 50 minut w 180 stopni, wystudź.

Białka ubij na sztywno, dalej ubijaj i dodawaj po łyżce cukru pudru oraz sok z cytryny. Gotowym posmaruj wierzch makowca ,udekoruj bakaliami.

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *