Szarlotka z bezą budyniową

03.05.2018

Ciasto które, wyjątkowo smakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki

Ciasto

  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 125 g smalcu
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • cynamon

Beza

  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 op. budyniu śmietankowego

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, podzielić na 2 części, jedną zamrozić. Drugą częścią wylepić blaszkę (moja miała 25/30)

Jabłka poszatkować na tarce jarzynowej, włożyć do garnka dosypać cukier , usmażyć. Na końcu dodać cynamon, kaszę wystudzić.

Białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym.

Na dno blaszki wylepione ciastem wykładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę. Na wierzch,ścieramy na tarce z grubym oczkiem zamrożone ciasto. Moje za słabo się zmroziło więc porwałam na małe kawałki. Piec około 60 minut w 180 stopni.

Smacznego:)

ZapiszZapisz

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *