Łatwe w wykonaniu ciasto,bardzo smaczne,puszyste z możliwością zastosowania różnych mas do przełożenia. Sprawdza się również jako spód do tortów. Można zwiększyć porcję i upiec w blaszce prostokątnej.
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 300 g mąki
- 120-130 ml mleka
- 120 ml oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
Syrop
- kieliszek rumu
- szklanka posłodzonej mocnej herbaty
Polewa
- gorzka czekolada
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
- kolorowa posypka
- słoik dżemu, porzeczkowy, malinowy itp
- tortownica 25 cm lub blaszka 25/30 cm
Wszystkie składniki włożyć do miksera i wymieszać. Gdyby było zbyt gęste dodać mleka( gęstość powinna być jak gęsta śmietana będzie wtedy puszyste). Wlać do formy( u mnie tortownica 25 cm) i piec około 40-50 minut w 180 stopni. Wyjąć z piekarnika wystudzić.
Do herbaty dodać rum. Wystudzone ciasto przekroić, każdą część nasączyć herbatą. Dolną warstwę posmarować dżemem, przykryć górą. Czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach kawy, polać równo wierzch ciasta.
U mnie czekolady jest więcej użyte, posmarowałam również boki ciasta, ale to opcja, można jedynie polać górę ciasta. Jeżeli boki, też mają być polane to trzeba zrobić polewę w podwójnej porcji. Posypać kolorową posypką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Można przekładać dowolnym ulubionym kremem.
Smacznego:)