Świetne danie, jeżeli mamy ochotę zjeść coś sycącego i nie co w inny sposób podane. Danie dość proste w przygotowaniu i ugotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli chcemy zrobić na bogato, uszlachetnić smak potrawy, dodajmy trochę czerwonego wina . Możemy zwiększyć do 1 kg ilość cebuli jeżeli ją lubimy.
Składniki
- 1/2-1 kg cebuli( według uznania, można dodać więcej)
- 300 g schabu lub karkówki
- 400 g pomidorów krojonych w puszce
- sól, pieprz do smaku
- kilka liści laurowych
- kostka rosołowa
- olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę. Kostkę rosołową zagotować w 500 -600 ml wody. Dodać mięso, dusić na wolnym ogniu ok 40 minut. Odcedzić, wywar pozostawić. Cebulę pokroić w cienkie plastry. W garnku rozgrzać około 3 łyżek oleju( jeżeli więcej cebuli użyjemy automatycznie dodajmy więcej oleju do zeszklenia cebuli), zeszklić cebulę, posolić do smaku, dołożyć mięso. Do wywaru dodać pomidory w puszce wlać do potrawki. Dołożyć liście laurowe, pieprz, doprawić solą. Gotować około 15- 20 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.
Smacznego:)