Ciasto które, wyjątkowo smakuje. Beza jest pyszna zrobiona w nietypowy sposób z dodatkiem budyni. Szczerze polecam:)Składniki
Ciasto
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 125 g smalcu
- 1 op. cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek kaszy manny
- cynamon
Beza
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 2 op. budyniu śmietankowego
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, podzielić na 2 części, jedną zamrozić. Drugą częścią wylepić blaszkę( u mnie blaszka na tartę 25 cm )
Jabłka poszatkować na tarce jarzynowej, włożyć do garnka dosypać cukier , usmażyć. Na końcu dodać cynamon, kaszę wystudzić.
Białka ubić z cukrem i proszkiem budyniowym.
Na dno blaszki wylepione ciastem wykładamy jabłka, na jabłka wykładamy bezę. Na wierzch,ścieramy na tarce z grubym oczkiem zamrożone ciasto. Moje za słabo się zmroziło więc porwałam na małe kawałki. Piec około 60 minut w 180 stopni.
Smacznego:)