Zupa z ciecierzycy jest bardzo dobrym pomysłem na treściwą i smaczną zupę. Dużo wartościowych składników, prosta w przygotowaniu, można ugotować więcej , przelać do słoików gorącą i przechowywać w lodówce.
Składniki:
- Torebka ciecierzycy 500g
- pęczek włoszczyzny
- 4-5 ziemniaków
- 1/2 główki czosnku mięso do wyboru(wieprzowe,wołowe,drobiowe ok 0,5kg)
- pieprz,sól,przyprawa Ojca Mateusza 18 ziół(opcjonalnie),przyprawa do zup maggi,łyżka masła
Ciecierzycę wsypać do garnka, zalać wodą, tak aby woda ją przykryła i odstawić na noc.Następnego dnia do tej wody dolać jeszcze trochę, u mnie to było ok 3l(całość)i gotować ok godziny. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić pokrojony czosnek, wrzucić do zupy. Następnie dodać mięso i warzywa pokrojone w kostkę(marchew,pietruszka,seler,por,może być również zielona część pietruszki).Gotować ok 1 godz pod przykryciem na wolnym ogniu.Przed końem got(ok 30min) dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Popróbować ciecierzycę gdyby była twarda czas gotowania należy wydłużyć,musi być miekka.
Na koniec doprawić solą, u mnie to była 1 łyżka, zioła Ojca Mateusza 1 łyżka, pieprz i maggi do smaku.Przyprawy to kwestia naszych upodobań.Nie ograniczam przy tej diecie przypraw, ma być to smaczne a nie bez smaku.Więc jeżeli ktoś doprawia konkretnie to niech tak robi a jeżeli ktoś lubi łagodniej to też dobrze.
Życzę smacznego.