Suflet w/g Juli Child

Dla mniej wtajemniczonych Julia Child była amerykanką, która gotowała według przepisów kuchni francuskiej. Wydała kilka książek z przepisami, niestety polskich wydań nie można tak łatwo znaleść. W najbliższym czasie przedstawię trochę przepisów według Juli Child

SUFLET CZEKOLADOWY DLA 6 OSÓB

NACZYNIE DO PIECZENIA ALBO FORMA. Wybierz naczynie do pieczenia z dowolnego żaroodpornego tworzywa, na przykład blachy ocynkowanej lub szkła; odpowiednie są także formy ceramiczne. 

Roztapianie czekolady

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 szklanka kawałków czekolady deserowej

    Napełnij rondelek wodą do wysokości 1/3, zagotuj i zdejmij z ognia. Wsyp kawę rozpuszczalną do nieco mniejszego rondelka, dodaj trzy łyżki wrzątku i rozpuść kawę; wymieszaj kawę z czekoladą i wstaw rondelek do większego rondla z wrzątkiem. Przez chwilę mieszaj, a gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, odstaw rondelek.

Przygotowanie naczynia do pieczenia.

  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki mąki tortowej

    Posmaruj ścianki i dno żaroodpornego naczynia miękkim masłem. Wysyp formę mąką lub skrobią kukurydzianą(można kupić w sklepach ze zdrową żywnością), usuń nadmiar. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

PODSTAWA SOSU NA SUFLET

  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła

    Wsyp skrobię do rondla, dodaj kilka łyżek mleka i energicznie wymieszaj drucianą ubijaczką, aby oba składniki się połączyły. Dodaj resztę mleka oraz cukier. Mieszaj na umiarkowanie dużym ogniu, na bieżąco zeskrobując osad powstający na dnie, ściankach i rogach naczynia. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć. Gotuj, cały czas mieszając, przez pół minuty.  Gumową łopatką zdejmij sos ze ścianek naczynia, rozsmaruj na nim masło. (Jeśli odkładasz pracę na później, pozostaw masę w kąpieli z wrzącej wody; ostudzony sos się zbryla i trudno go potem wygładzić).

Kończenie podstawy sosu

5 jajek
Tuż przed pieczeniem sufletu przełóż podstawę sosu do dużej miski (aby można było bez trudu użyć blendera) i wmieszaj roztopioną czekoladę, aż będzie idealnie gładka i letnia.

Oddziel żółtka od białek – żółtka dodaj do podstawy sosu, a białka wlej do miski. +2 dodatkowe białka, czyli razem 7,1/4 łyżeczki  białego octu winnego, szczypta soli,2 łyżki cukru
Białka ubij mikserem. Gdy tylko pojawi się piana, dodaj ocet winny oraz sól i ubijaj dalej  Na koniec dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
Gumową łopatką wmieszaj jedną czwartą piany z białek do czekoladowej podstawy sosu. Następnie przełóż resztę piany na wierzch masy i połącz, delikatnie, ale szybko, przecinając masę łopatką od góry do dołu miski, przyciągając łopatkę do siebie, obracając ją poziomo przy ściance miski i unosząc. W ten sposób przeniesiesz partiami masę czekoladową na pianę. Powtarzaj tę czynność energicznie, za każdym razem lekko obracaj miskę. Sztuczka polega na tym, żeby szybko wymieszać czekoladę z białkami, jak najmniej ugniatając przy tym pianę. Całe mieszanie powinno trwać niespełna minutę.

Pieczenie

Piekarnik powinien być rozgrzany do 190°C.Umieść go na środkowym lub drugim od dołu poziomie piekarnika. Nie otwieraj drzwi piekarnika przez 35-45 minut; suflet będzie gotowy po ok. 55 minutach – musi wtedy wzrosnąć.Wyjmij deser z piekarnika, postaw na naczyniu do podawania, Podawaj natychmiast z ubitą śmietaną lub sosem owocowym gorącym. Najlepiej nabierać łyżką i widelcem.

Pzepis oryginalny czasem może wydawać się dziwnie napisany.Trzymajac się go ściśle, suflet wyjdzie pyszny. 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *