Suflet w/g Juli Child

 

Dla mniej wtajemniczonych Julia Child była amerykanką, która gotowała według przepisów kuchni francuskiej. Wydała kilka książek z przepisami, niestety polskich wydań nie można tak łatwo znaleść. W najbliższym czasie przedstawię trochę przepisów według Juli Child

Suflet czekoladowy to  jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Myślę, że znajdzie tutaj również swoich fanów. Można zrobić w kilku mniejszych lub jednej większej foremce. Z dodatkiem malin i czekolady będzie smakował wybornie:)

 

Roztapianie czekolady

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 szklanka kawałków czekolady deserowej

    Napełnij rondelek wodą do wysokości 1/3, zagotuj i zdejmij z ognia. Wsyp kawę rozpuszczalną do nieco mniejszego rondelka, dodaj trzy łyżki wrzątku i rozpuść kawę; wymieszaj kawę z czekoladą i wstaw rondelek do większego rondla z wrzątkiem. Przez chwilę mieszaj, a gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, odstaw rondelek.

Przygotowanie naczynia do pieczenia.

  • 1/2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki mąki tortowej

    Posmaruj ścianki i dno żaroodpornego naczynia miękkim masłem. Wysyp formę mąką lub skrobią kukurydzianą(można kupić w sklepach ze zdrową żywnością), usuń nadmiar. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.

PODSTAWA SOSU NA SUFLET

  • 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła

    Wsyp skrobię do rondla, dodaj kilka łyżek mleka i energicznie wymieszaj drucianą ubijaczką, aby oba składniki się połączyły. Dodaj resztę mleka oraz cukier. Mieszaj na umiarkowanie dużym ogniu, na bieżąco zeskrobując osad powstający na dnie, ściankach i rogach naczynia. Sos powinien się zagotować i zgęstnieć. Gotuj, cały czas mieszając, przez pół minuty.  Gumową łopatką zdejmij sos ze ścianek naczynia, rozsmaruj na nim masło. (Jeśli odkładasz pracę na później, pozostaw masę w kąpieli z wrzącej wody; ostudzony sos się zbryla i trudno go potem wygładzić).

Kończenie podstawy sosu

5 jajek
Tuż przed pieczeniem sufletu przełóż podstawę sosu do dużej miski (aby można było bez trudu użyć blendera) i wmieszaj roztopioną czekoladę, aż będzie idealnie gładka i letnia.

Oddziel żółtka od białek – żółtka dodaj do podstawy sosu, a białka wlej do miski. +2 dodatkowe białka, czyli razem 7,1/4 łyżeczki  białego octu winnego, szczypta soli,2 łyżki cukru
Białka ubij mikserem. Gdy tylko pojawi się piana, dodaj ocet winny oraz sól i ubijaj dalej  Na koniec dodaj cukier i ubij na sztywną masę.
Gumową łopatką wmieszaj jedną czwartą piany z białek do czekoladowej podstawy sosu. Następnie przełóż resztę piany na wierzch masy i połącz, delikatnie, ale szybko, przecinając masę łopatką od góry do dołu miski, przyciągając łopatkę do siebie, obracając ją poziomo przy ściance miski i unosząc. W ten sposób przeniesiesz partiami masę czekoladową na pianę. Powtarzaj tę czynność energicznie, za każdym razem lekko obracaj miskę. Sztuczka polega na tym, żeby szybko wymieszać czekoladę z białkami, jak najmniej ugniatając przy tym pianę. Całe mieszanie powinno trwać niespełna minutę.

Pieczenie

Piekarnik powinien być rozgrzany do 190°C.Umieść go na środkowym lub drugim od dołu poziomie piekarnika. Nie otwieraj drzwi piekarnika przez 35-45 minut; suflet będzie gotowy po ok. 55 minutach – musi wtedy wzrosnąć.Wyjmij deser z piekarnika, postaw na naczyniu do podawania, Podawaj natychmiast z ubitą śmietaną lub sosem owocowym gorącym. Najlepiej nabierać łyżką i widelcem.

Przepis oryginalny, czasem może wydawać się dziwnie napisany. Trzymając się go ściśle, suflet wyjdzie pyszny. 

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *