Zupa minestrone z chipsami z salami i bruschettą

Zupa minestrone jest włoską zupą do której możemy wkładać warzywa bez ograniczeń. Ogranicza nas jedynie ilość posiadanych warzyw, świeżych bądź mrożonych. Chipsy z salami i bruschetta dopełniają całości. Aromat unosi się w całej kuchni i mieszkaniu, zachęcając do zaglądania w garnek:)

Doskonały smak, bardzo syta, zaspokoi głód na długo nawet największego głodomora. Zachęcam do wypróbowania naprawdę warto:)

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 selery
  • 1 mała cukinia
  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub świeżego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki czerwonego wina ( Ja dałam półsłodkie )
  • 250 g świeżego szpinaku
  • pieprz ,sól, ostra papryka w proszku

Chipsy z salami

  • 100 g salami w plasterkach

Bruschetta

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka
  • 1 ząbek czosnku
  • świeże zioła, może być szczypiorek
  • sól

Mięso pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa pokroić w kostkę, rozgrzać olej na patelni wsypać warzywa dusić około 10 minut. Przełożyć do garnka z mięsem, dodać pomidory, wlać wino, doprawić tymiankiem. Szpinak podzielić na mniejsze kawałki wrzucić do zupy pod koniec gotowania ,kiedy mięso będzie miękkie. Chwilę pogotować, doprawić solą , pieprzem, ostrą papryką.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni . Na papierze do pieczenia rozłożyć salami. Zapiekać około 10 minut.

Bułkę pokroić na plastry. Każdy potrzeć przekrojonym czosnkiem ,skropić oliwą. Rozgrzać patelnię ,polać oliwą i podsmażyć grzanki. Wyjąć posypać ziołami lub szczypiorkiem.

Chipsy wkładamy do miseczki z zupą lub podajemy osobno z bruschettą. Ja dodałam do zupy i było doskonale. Polecam zupa jest wyjątkowo smaczna:)

zupa indyjska

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *