Zupa minestrone jest włoską zupą do której możemy wkładać warzywa bez ograniczeń. Ogranicza nas jedynie ilość posiadanych warzyw, świeżych bądź mrożonych. Chipsy z salami i bruschetta dopełniają całości. Aromat unosi się w całej kuchni i mieszkaniu, zachęcając do zaglądania w garnek:)
Doskonały smak, bardzo syta, zaspokoi głód na długo nawet największego głodomora. Zachęcam do wypróbowania naprawdę warto:)
Składniki
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 selery
- 1 mała cukinia
- 500 g wołowiny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka suszonego tymianku lub świeżego
- 1 puszka pomidorów
- 2 l wody
- 1/2 szklanki czerwonego wina ( Ja dałam półsłodkie )
- 250 g świeżego szpinaku
- pieprz ,sól, ostra papryka w proszku
Chipsy z salami
- 100 g salami w plasterkach
Bruschetta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- bułka
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła, może być szczypiorek
- sól
Mięso pokroić na mniejsze kawałki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa pokroić w kostkę, rozgrzać olej na patelni wsypać warzywa dusić około 10 minut. Przełożyć do garnka z mięsem, dodać pomidory, wlać wino, doprawić tymiankiem. Szpinak podzielić na mniejsze kawałki wrzucić do zupy pod koniec gotowania ,kiedy mięso będzie miękkie. Chwilę pogotować, doprawić solą , pieprzem, ostrą papryką.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni . Na papierze do pieczenia rozłożyć salami. Zapiekać około 10 minut.
Bułkę pokroić na plastry. Każdy potrzeć przekrojonym czosnkiem ,skropić oliwą. Rozgrzać patelnię ,polać oliwą i podsmażyć grzanki. Wyjąć posypać ziołami lub szczypiorkiem.
Chipsy wkładamy do miseczki z zupą lub podajemy osobno z bruschettą. Ja dodałam do zupy i było doskonale. Polecam zupa jest wyjątkowo smaczna:)
Smacznego:)