Kurczak w krakersach z dipami

28.07.2019

Prosty i szybki sposób na kurczaka a konkretnie najlepsze są filety z kurczaka. Smakują wybornie, przypominają kurczaka z KFC. Mięso w chrupiącej panierce w towarzystwie dipów to strzał w dziesiątkę. Można podać jako formę drugiego dania z ziemniakami zapiekanymi, ziemniakami z wody lub frytkami.

Również doskonale sprawdzą się kawałki mięsa podane jako przystawka. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam to jest smaczne:)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka pokrojone na mniejsze porcje
  • paczka duża krakersów solonych, rozdrobnionych blenderem lub tłuczkiem( niezbyt miałko)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • sól, pieprz, chilli

Dipy

  • jogurt naturalny duży
  • ketchup pikantny 3 łyżki
  • majonez 3 łyżki
  • szczypiorek posiekany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 soku z cytryny
  • sól, pieprz, chilli

Kurczaka doprawić solą , pieprzem, chilli zostawić pod przykryciem na 30 minut w lodówce. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Jajka wymieszać z majonezem, krakersy z żółtym serem, razem wszystko połączyć. Blaszkę przykryć papierem do pieczenia. Kawałki mięsa zanurzać w panierce i kłaść na blaszkę . Zapiekać około 20 minut, aż kurczak nabierze złotego koloru.

Czosnek drobno posiekać, dodać do jogurtu. Doprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny, dodać majonez, dokładnie wymieszać. To jest podstawa do dwóch pozostałych sosów.

Odłożyć 3 łyżki sosu, dodać ketchup, szczyptę chilli, wymieszać.

Odłożyć kolejne 3 łyżki, wymieszać ze szczypiorkiem, opcjonalnie innymi ziołami.

Gotowego kurczaka podawaj solo z dipami lub w towarzystwie gotowanych ziemniaków lub frytek)

Smacznego)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *