Ciasto szampańskie

14.04.2019

Bardzo delikatne i puszyste ciasto z szampanem. Można upiec wersję z owocami ,polecam truskawki, jest pyszne. Doskonała propozycja dla smakoszy ciast suchych bez kremów.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki szampana
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie świeże owoce
  • cukier puder do posypania

Jajka ubić do białości z cukrem. Dalej ubijając wlewać porcjami olej, sok z cytryny, oraz szampana. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Użyć dwóch podłużnych jednorazowych blaszek lub jednej długiej keksówki. Wylać ciasto do formy ,ułożyć owoce( jeżeli wersja owocowa) Piec w 180 stopni około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *