Biała kiełbasa pieczona ze śliwkami

 

Zbliżają się święta Wielkiej Nocy, biała kiełbasa staje się bardziej popularna, niż zwykle. Chociaż muszę napisać ,że w mojej kuchni dość często gości surowa biała kiełbasa, jako dodatek do żurku. Bardzo lubimy żurek i kiełbaskę jako dodatek. Dzisiaj w innym stylu, pieczona ze śliwkami. Doskonale smakuje z chrzanem lub ćwikłą. Pokochacie ten przepis:)

Składniki

  • 6 parzonych kiełbasek białych
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sólo,pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Cebulę obrać pokroić w piórka, czosnek w plasterki.Na dnie rozłożyć połowę cebuli oraz śliwki. Posypać częścią tymianku i majeranku.Kiełbaski pokroić na mniejsze, ponakłuwać widelcem ułożyć gęsto w formie. Posypać boczkiem pokrojonym w kostkę, pozostałą cebulą, czosnkiem oraz majerankiem,tymiankiem. Dodać sól i pieprz według uznania. Piec 30-40 minut w 180 stopni. Podawać gorące z frytkami, chrzanem ,pieczywem lub surówką.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *