Bardzo delikatne i puszyste ciasto z szampanem. Można upiec wersję z owocami ,polecam truskawki, jest pyszne. Doskonała propozycja dla smakoszy ciast suchych bez kremów.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki szampana
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie świeże owoce
- cukier puder do posypania
Jajka ubić do białości z cukrem. Dalej ubijając wlewać porcjami olej, sok z cytryny, oraz szampana. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Użyć dwóch podłużnych jednorazowych blaszek lub jednej długiej keksówki. Wylać ciasto do formy ,ułożyć owoce( jeżeli wersja owocowa) Piec w 180 stopni około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)