Torcik pianka cytrynowa

Torcik pianka cytrynowa, to jedno z prostszych ciast, tortów czy deserów. Jeżeli boisz się, że tradycyjny tort jest zbyt pracochłonny, trudny do wykonania a co gorsza, może się nie udać, to polecam piankę cytrynową. Można podać w postaci tortu, mini porcji na urodziny, imieniny itp, nadając kształt jaki chcemy. Oczywiście możemy zmieniać smaki według własnych upodobań. A wszystko z udziałem tylko galaretek w proszku, które pod wpływem miksowania, zmieniają się w puszystą piankę. Wygląda pięknie i smakuje obłędnie.

Można zastosować różne wersje jeżeli chodzi o spód tortu. Krążek biszkoptu, nie zbyt wysoki, gotowy lub upieczony samodzielnie. Może być spód z okrągłych biszkoptów. Góra udekorowana rozetkami z bitej śmietany, śnieżki lub z nie zastygniętej pianki. Dodatkowo plasterki cytryny, listki mięty, starta skórka z cytryny itp. Można polać polewą czekoladową i wtedy ozdobić. Wszystko zależy tylko od Waszej kreatywności. Zapraszam po przepis:)

Składniki:

  • 1 blat biszkoptu jasny lub ciemny( lub paczka okrągłych biszkoptów)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 ml wrzątku
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cytryna

doadtkowo

  • 1 śnieżka
  • 200ml mleka
  • 1/2 szklanki gorącej wody z sokiem z cytryny, posłodzonej

Śmietankę ubić z cukrem pudrem, odstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie. Wlać do misy miksera i ubijać na puszystą białą masę. Zajmie to około 10-15 minut, w zależności od tego jakim sprzętem dysponujecie:)Do ubitej galaretki dodać ubitą śmietanę,  razem wymieszać.

Przygotować tortownicę( u mnie 18 cm).Wyłożyć boki i dno formy folią spożywczą. Nie jest to niezbędne ale jeżeli boki mają być w miarę gładkie to  folia to zadanie ułatwi. Wyciąć krążek biszkoptu na wielkość dna formy lub wyłożyć dno biszkoptami. Nasączyć wodą z cytryną, biszkopty zamaczać na chwilę i układać w formie.

Ubitą piankę wyłożyć na biszkopt, wierzch ładnie wyrównać. Jeżeli rozetki będą z pianki zostawić trochę do dekoracji. Nałożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Jeżeli rozetki ze śnieżki wstawić torcik do lodówki i przygotować śnieżkę, według przepisu na opakowaniu. Gotową przełożyć do rękawa i udekorować wierzch tortu.

Cytrynę przekroić na pół i pokroić na półplasterki. Ułożyć dekoracyjnie na górze tortu. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

Jeżeli chcemy dekorować polewą to na drugi dzień, po schłodzeniu przygotować polewę, trochę schłodzić i wylać na ciasto, udekorować według uznania.

Można zastosować różne smaki galaretek i piankę nakładać do różnych foremek, nadając kształt jaki chcemy. Świetny deser, wybornie smakuje i dziecinnie prosty. Zachęcam do wypróbowania:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *