Dorada pieczona z oliwkami i ziemniakami

Pieczona dorada z pomidorkami, oliwkami i ziemniakami to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny. Zachwyci nie tylko miłośników zdrowego jedzenia, ale również wszystkich, którzy cenią sobie wyjątkowy smak. Ryba ta jest nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale także niskokaloryczna i lekkostrawna.

Składniki:

  • 2 dorady
  • 400 g ziemniaków, obranych pokrojonych na ćwiartki lub plasterki
  • 20 pomidorków cherry
  • 20 czarnych i zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • natka pietruszki, posiekana
  • kilka gałązek rozmarynu + suszony rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Ryby oczyścić, ziemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą. Pomidorki przekroić na pół skropić oliwą i posypać solą.

Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Rybę wewnątrz natrzeć solą i pieprzem, do środka włożyć czosnek wymieszany z natką pietruszki. Na wierzchu rybę również natrzeć solą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Dookoła poukładać pomidorki, oliwki oraz ziemniaki. Położyć kilka gałązek rozmarynu. Na koniec skropić oliwą.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut.

Zdrowa i smaczna ryba na Twoim talerzu:)

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *