Kremowa zupa rybna

Kremowa zupa rybna to jedno z tych dań, które idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Jej gęsta, aksamitna konsystencja i bogaty smak sprawiają, że rozgrzewa nasze ciało i dodaje energii. Dodatkowo, ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały.

Składniki:

  • 500 g filetów morskiej ryby, najlepiej różnych
  • 3 kostki bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 marchew, pokroić na mniejsze kawałki
  • 1 pietruszka, pokroić na kawałki
  • 1/2 selera średniego, pokroić na kawałki
  • 1/2 pora pokroić w plasterki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • żółtko
  • natka pietruszki, posiekana
  • sol, pieprz

Dodatkowo:

grzanki lub groszek ptysiowy

Jarzyny, przyprawy( listki laurowe, pieprz kolorowy, ziele angielskie)oraz kostki bulionowe przełożyć do garnka. Zalać 7 szklankami wrzątku, gotować pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze porcje rybę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć listki laurowe i zupę zmiksować na gładki krem. Śmietankę wymieszać z żółtkiem i kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wlać do garnka.

Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną zieleniną z kleksem śmietany. Można przygotować grzanki  i posypać  wierzch zupy lub groszkiem ptysiowym .

Spróbujcie sami przygotować tę pyszną zupę i delektujcie się jej aromatem i smakiem!

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *