Kremowa zupa rybna to jedno z tych dań, które idealnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Jej gęsta, aksamitna konsystencja i bogaty smak sprawiają, że rozgrzewa nasze ciało i dodaje energii. Dodatkowo, ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak białko, kwasy omega-3 oraz witaminy i minerały.
Składniki:
- 500 g filetów morskiej ryby, najlepiej różnych
- 3 kostki bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 marchew, pokroić na mniejsze kawałki
- 1 pietruszka, pokroić na kawałki
- 1/2 selera średniego, pokroić na kawałki
- 1/2 pora pokroić w plasterki
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i kolorowego pieprzu
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- żółtko
- natka pietruszki, posiekana
- sol, pieprz
Dodatkowo:
grzanki lub groszek ptysiowy
Jarzyny, przyprawy( listki laurowe, pieprz kolorowy, ziele angielskie)oraz kostki bulionowe przełożyć do garnka. Zalać 7 szklankami wrzątku, gotować pod przykryciem około 20 minut. Następnie dodać pokrojoną na mniejsze porcje rybę i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć listki laurowe i zupę zmiksować na gładki krem. Śmietankę wymieszać z żółtkiem i kilkoma łyżkami przestudzonej zupy, wlać do garnka.
Gotową zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną zieleniną z kleksem śmietany. Można przygotować grzanki i posypać wierzch zupy lub groszkiem ptysiowym .
Spróbujcie sami przygotować tę pyszną zupę i delektujcie się jej aromatem i smakiem!
Smacznego:)