Ten wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso.
Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich kucharzy z okazji wizyty Wielkiego Księcia Toskanii Kosmy III Medyceusza. Włoski ekspert gastronomiczny Giuseppe Maffioli twierdzi, że tiramisu wymyślił kucharz Roberto Linguanotto z restauracji Le Beccherie w Treviso. Inni mówią z kolei, że właścicielka tej restauracji Ada Campeol. Kończąc wniosek jest taki, że deser Tiramisu to raj dla p[odniebienia. Zapraszam po przepis:)
Składniki
- 750 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g cukru
- duża paczka długich biszkoptów ( b.dobre są w Lidlu)
- 300 ml mocnej kawy
- 100 ml rumu ciemnego
- 4 żółtka
- kakao
Przygotować foremkę prostokątną , u mnie naczynie żaroodporne długość 28/18. Kawę wymieszać z rumem, posłodzić do smaku, wlać do niskiej miseczki.
Śmietankę ubić na sztywno dodając 50 g cukru, odłożyć. Ubić żółtka z pozostałym cukrem do białości , na krem. Cały czas ubijając dodawać porcjami serek mascarpone. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać ręcznie aby krem nie stracił lekkości.
Biszkopty maczać w kawie i układać warstwę na dnie naczynia, tak aby całe dno zakryć. Krem podzielić na 3 porcje. Rozłożyć pierwszą część na biszkoptach, wyrównać.
Kolejna warstwa biszkoptów maczanych w kawie i druga porcja kremu. Ostatnia warstwa biszkoptów i znów warstwa kremu czyli wierzch naszego deseru. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać wierzch kakao dość obficie. Podawać z kawą 🙂
Smacznego:)