Tort truskawka z polewą lustrzaną

04.06.2019

Letni torcik o wyglądzie truskawki, ostatnio robiłam na urodziny naszego małego solenizanta. Polewa lustrzana jest wspaniałym pomysłem na dekorację takiego tortu. Wymaga trochę cierpliwości ale efekt robi wrażenie.Proponuję do przełożenia, krem serowo śmietanowy. Listki truskawki wykonałam ze świeżej mięty, której jest już dość dużo.

Składniki

Biszkopt

według przepisu torcik serce:https://gotuj-ze-mna.pl/torty/tort-serce/ ,średnica tortownicy 20 cm

Krem

  • 250 g serka białego naturalnego homogenizowanego lub mascarpone
  • 300 ml kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Obłożenie tortu

  • 250 g masła
  • 200 g cukru

Polewa lustrzana

  • 300 g cukru
  • 150 ml wody
  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody
  • 300 g białej czekolady rozdrobnionej

Dodatkowo

  • 300 g świeżych truskawek
  • listki świeżej mięty
  • pestki dyni ok 100g
  • szklanka posłodzonej wody z cytryną
  • czerwony barwnik do ciast

Upieczony biszkopt przekroić na 3 krążki. Każdy nasączyć wodą z cytryną.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody, lekko przestudzić dodać powoli do masy wymieszać.

Na pierwszym krążku ułożyć połówki truskawek. Krem podzielić na 2 części, jedną częścią pokryć krążek z truskawkami. Nakryć drugim . również ułożyć truskawki i pokryć drugą warstwą kremu. Przykryć trzecim krążkiem lekko docisnąć.

Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Następnie pokryć nim wierzch i boki tortu i dokładnie wygładzić. Wstawić tort na min 1h do zamrażarki, jeżeli się nie mieści to na min 3 h do lodówki( im dłużej tym lepiej),musi dobrze się schłodzić.

Polewa lustrzana

Mleko, wodę i cukier zagotować. Zestawić, lekko przestudzić, dodać żelatynę wymieszać do całkowitego połączenia się z płynem. Następnie zalać gorącą masą rozdrobnioną czekoladę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Dodać  barwnik  czerwony( na czubek noża), dokładnie wymieszać na jednolity kolor. Aby polewać tort temp polewy nie może mieć więcej jak ok 35 stopni.

Tort ustawić na kratce a kratkę na blaszce. Polewać równomiernie tort aby wierzch i boki były ładnie pokryte. Polewa zastyga dość szybko. Ustawić torcik na paterze, udekorować pestkami dyni. Na środku listki mięty. Dookoła brzeg można udekorować czerwoną wstążką. Wstawić do lodówki, schłodzić. Gotowe.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *