Sałatka z sosem z żurawiny

Ta kolorowa i bogata w składniki sałatka nie tylko zachwyca podniebienie, ale także dostarcza wielu cennych składników odżywczych. 
Buraki są źródłem żelaza i witaminy C, sałata dostarcza witamin A i K, jabłka są bogate w błonnik i przeciwutleniacze, winogrona zawierają cenne flawonoidy, pomarańcze dostarczają witaminy C, a pieczone mięso jest źródłem białka i składników mineralnych. Jak widzisz to same korzyści, nie zwlekaj wypróbuj przepis już dziś:)

Składniki:

  • sałata rzymska lub lodowa
  • pomarańcza
  • jabłko
  • 150 g ciemnych winogron, pokrojonych na połówki
  • 2 buraki ugotowane
  • 200g pieczonego mięsa
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz

Sos

  • 2 czubate łyżeczki dżemu z żurawiny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy

Buraki kroimy na mniejsze kawałki, półplasterki itp. Jabłko i pomarańczę w półplasterki. Mięso kroimy na paski lub mniejsze kawałki. Jabłko skropić sokiem z cytryny. Układamy na talerzu liście sałaty, następnie pozostałe składniki. Sposób ułożenia nie ma dużego znaczenia. Jeżeli chcemy aby wyglądało efektownie, odświętnie, to starajmy się układać tak aby wyeksponować  składniki sałatki, tak jak na moim zdjęciu:)   Na wierzchu układamy połówki winogron i orzechów. Posypujemy pieprzem.

Osobno podajemy sos. Dżem ucieramy dokładnie z musztardą i octem. Mieszając powoli dodajemy oliwę. Można dodatkowo podpiec kromki bagietki, będzie na bogato i bardzo smacznie.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *