Polędwiczka w chlebie PITA

 

Polędwiczka w chlebie PITA, to wyjątkowe danie z pewnością zaspokoi Twoje kubki smakowe i zachwyci Twoich gości. Smak pieczonej polędwiczki wieprzowej w połączeniu z chrupiącymi warzywami i soczystą bułką PITA sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą. Nie zapomnij również o odpowiednim doprawieniu dania i dodaniu ulubionych składników, aby podkreślić jego smak.

Składniki:

Marynata

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sólo do smaku

Nadzienie

  • 2 polędwiczki wieprzowe po około 200 g każda
  • 4 chleby PITA( dostępne np w Lidlu)
  • 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 1 cebula pokrojona w krążki
  • 1 pomidor pokrojony w plastry
  • 1 papryka pokrojona w słupki lub krążki
  • 4 łyżki sosu czosnkowego

Opcjonalnie inne sosy według własnego gustu.

Polędwiczki zamarynować w przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na ok 3 h. Następnie obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu pokroić w długie paski, przykryć folią aluminiową aby tak szybko nie ostygły.

Pitę podgrzać na patelni grillowej lub  na grillu w piekarniku. Przekroić i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym, musztardą, ketchupem itp. Następnie włożyć liście sałaty, mięso i warzywa. Można jeszcze raz posmarować sosem, jeżeli lubimy więcej sosu w środku dodatków. Chlebek zamknąć i podawać z ulubionymi dodatkami.

 Z pewnością PITA  w towarzystwie polędwiczki przypadnie Ci do gustu:)

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *