Polędwiczka w chlebie PITA, to wyjątkowe danie z pewnością zaspokoi Twoje kubki smakowe i zachwyci Twoich gości. Smak pieczonej polędwiczki wieprzowej w połączeniu z chrupiącymi warzywami i soczystą bułką PITA sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą. Nie zapomnij również o odpowiednim doprawieniu dania i dodaniu ulubionych składników, aby podkreślić jego smak.
Składniki:
Marynata
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- sólo do smaku
Nadzienie
- 2 polędwiczki wieprzowe po około 200 g każda
- 4 chleby PITA( dostępne np w Lidlu)
- 1/2 główki sałaty lodowej lub rzymskiej
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1 papryka pokrojona w słupki lub krążki
- 4 łyżki sosu czosnkowego
Opcjonalnie inne sosy według własnego gustu.
Polędwiczki zamarynować w przygotowanej marynacie i wstawić do lodówki na ok 3 h. Następnie obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upieczeniu pokroić w długie paski, przykryć folią aluminiową aby tak szybko nie ostygły.
Pitę podgrzać na patelni grillowej lub na grillu w piekarniku. Przekroić i posmarować od wewnątrz sosem czosnkowym, musztardą, ketchupem itp. Następnie włożyć liście sałaty, mięso i warzywa. Można jeszcze raz posmarować sosem, jeżeli lubimy więcej sosu w środku dodatków. Chlebek zamknąć i podawać z ulubionymi dodatkami.
Z pewnością PITA w towarzystwie polędwiczki przypadnie Ci do gustu:)