Tarta czekoladowa ze słonym karmelem i orzechami nerkowca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ta wyjątkowa kombinacja smaków sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Przepis na tę pyszność jest prosty, a efekt końcowy zachwycający. To doskonały deser na specjalne okazje.
Składniki:
Spód
- 12 ciastek owsianych
- 140 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju arachidowego
- łyżka miodu
- łyżeczka olejku waniliowego
Masa karmelowa
- 150 ml mleka
- 200 g batoników DAIM
- duża szczypta soli
Masa czekoladowa
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki syropu z agawy
Do dekoracji
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 2 łyżki masła orzechowego
- szczypta grubej soli
Ciastka rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wgniatamy w spód i boki formy. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopni.
Do rondla wlewamy mleko, wrzucamy batoniki i podgrzewamy stale mieszając do czasu, aż powstanie gęsty krem. Na koniec dodajemy sól i mieszamy.
W drugim rondelku umieszczamy składniki masy czekoladowej, podgrzewamy, nie gotujemy do czasu rozpuszczenia składników. Ubijamy trzepaczką aby powstała lśniąca masa.
Na spód wlewamy połowę masy karmelowej, następnie masę czekoladową. Do pozostałej masy karmelowej dodajemy orzechy i mieszamy. Masę wylewamy i lekko posypujemy solą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciesz się tym przepysznym wypiekiem i podziel się nim z bliskimi!
Smacznego:)