Ryba w marynacie to niezwykle smaczna przystawka, którą podajemy na zimno. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 70. W ten sposób możemy przyrządzić każdą rybę. Bardzo dobrze również smakują śledzie. Zamknięta w słoiku może być przechowywana w lodówce kilka dni. Po zalaniu marynatą dobrze jak postoi kilka godzin w lodówce.
Składniki
- 500 g ryby np dorsza,filet
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Marynata
- 2 cebule 1 biała ,1 czerwona
- liść laurowy 2-3 szt
- kilka ziaren ziela i kolorowego pieprzu
- 1/8 l octu 3 %
- 1/8 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Dorsza opłukać pokroić na mniejsze porcje. Posolić posypać pieprzem. Olej rozgrzać na patelni usmażyć rybę, na rumiano z dwóch stron. Ułożyć w szklanym naczyniu lub słoju. Cebulę pokroić w piórka posypać rybę , dodać liść laurowy ,ziele i pieprz. Wodę ,ocet cukier i sól zagotować, zdjąć z ognia chwilę przestudzić. Następnie zalać rybę marynatą ,przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zwiększając ilość octu zrobimy zaprawę bardziej ostrą w smaku.
Smacznego:)