Ryba w marynacie

18.06.2019

Ryba w marynacie to niezwykle smaczna przystawka, którą podajemy  na zimno.  Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 70. W ten sposób możemy przyrządzić każdą rybę. Bardzo dobrze również smakują śledzie. Zamknięta w słoiku może być przechowywana w lodówce kilka dni. Po zalaniu marynatą dobrze jak postoi kilka godzin w lodówce.

Składniki

  • 500 g ryby np dorsza,filet
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Marynata

  • 2 cebule 1 biała ,1 czerwona
  • liść laurowy 2-3 szt
  • kilka ziaren ziela i kolorowego pieprzu
  • 1/8 l octu 3 %
  • 1/8 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Dorsza opłukać pokroić na mniejsze porcje. Posolić posypać pieprzem. Olej rozgrzać na patelni usmażyć rybę, na rumiano z dwóch stron. Ułożyć w szklanym naczyniu lub słoju. Cebulę pokroić w piórka posypać rybę , dodać liść laurowy ,ziele i pieprz. Wodę ,ocet cukier i sól zagotować, zdjąć z ognia chwilę przestudzić. Następnie zalać rybę  marynatą ,przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zwiększając ilość octu zrobimy zaprawę bardziej ostrą w smaku.

Smacznego:)

czytaj również

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *