Poziomkowiec z jogurtem

15.06.2019

Mogę śmiało powiedzieć ,że ciasto typu sernik na zimno z poziomkami z lasu to u mnie tradycja. W ok. połowy czerwca zaczynają się poziomki. Jadę z rodziną ( w tym roku z dziećmi) zbieramy i robię ciasto. Ten zapach poziomek wart jest miliony:))) Tak nie pachną żadne inne tylko te z lasu. Jeszcze są, polecam zebrać słoik ok 1 l i robić ciasto, koniecznie na zimno:)

Składniki

  • 2 duże jogurty
  • 3 galaretki czerwone
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok 800 g poziomek
  • paczka okrągłych biszkoptów

Jedną galaretkę rozpuścić 400 ml gorącej wody, odstawić do stężenia.

Jogurt ubić z 1/2 szkl. cukru, 1,5 łyżki żelatyny wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać 2-3 łyżki jogurtu chwilę razem pomieszać. Następnie wlać do masy jogurtowej, zmiksować.

W tortownicy 20 cm ułożyć biszkopty. Wylać masę jogurtową i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje wylać galaretkę, posypać połową poziomek i ponownie wstawić do lodówki. Drugi jogurt przygotować tak samo jak pierwszy. Wylać na zastygniętą całkowicie galaretkę i wstawić do lodówki.

2 galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Kiedy zacznie tężeć wylać na ciasto. Posypać drugą częścią poziomek. Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *