Krokiety ziemniaczane to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, zup, sosów. Są niezwykle proste w przygotowaniu a robią wrażenie. Można w środek włożyć ser mozzarella lub podsmażony surowy boczek. Jeżeli chcemy wersję light należy je zapiekać w piekarniku około 25 minut.
Doskonale smakują ze świeżo startym parmezanem. Nie tylko na gorąco są pyszne ale również jako zimna przekąska. Niewiele pracy a tyle możliwości. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Krokiety są pyszne:)
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 2 żółtka
- gałka muszkatołowa
- olej do smażenia
- bułka tarta
- 100 g parmezanu tartego
- opcjonalnie ser mozzarella lub surowy boczek ( pokrojony w kostkę i podsmażony)
- pieprz, sól
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem. Do miseczki wbić żółtka, dodać parmezan( zostawić łyżkę do posypania), wsypać gałkę, wymieszać. Następnie wlać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli chcemy dodać boczek to właśnie w tym momencie. Dokładnie wyrobić.
Na talerz wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej tyle aby krokiety swobodnie pływały. W wersji light rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Z kawałków ciasta na desce formować wałeczki, obtaczać w bułce i układać obok siebie. Po zrobieniu wszystkich, smażymy na złoty kolor z każdej strony lub układamy w piekarniku i pieczemy około 25 minut.
Jeżeli chcemy włożyć kostkę mozzarelli w środek, musimy zrobić podłużny placek, ułożyć ser zlepić brzegi zrolować, usmażyć.