Kasza jaglana na słodko

Kasza jaglana nie co zapomniana powraca znów na nasze stoły. Pamiętam jako dziecko jadłam kaszę jaglaną z zacierkami na mleku. Babcia gotowała taką sytą zupę mleczną, bardzo ,bardzo smaczną. Z nostalgią wracam myślami do tamtych chwil.

O właściwościach kaszy jaglanej można pisać bardzo dużo. Przede wszystkim nie zawiera silnie uczulającego glutenu. Może więc być składnikiem posiłków osób chorujących na celiakię. Świetnie sprawdza się jako komponent diety odkwaszającej organizm. Polecana dla osób pijących kawę. Zawiera dużo witamin z grupy B oraz żelaza ,potasu i magnezu.Wysoka zawartość cynku i krzemu pozytywnie wpływa na naszą skórę. Badania wykazują również obniżanie poziomu cholesterolu. Zatem widzimy jak pożyteczna jest kasza jaglana. Przepis, który dzisiaj prezentuję jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zachęcam do skorzystania z niego, danie smaczne i treściwe. Zjedzony taki posiłek na śniadanie to zastrzyk pozytywnej energii na cały dzień.

Składniki

  • 2 szklanki mlek
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • łyżka masła
  • 2 łyżki namoczonych rodzynek
  • 2 łyżki daktyli pokrojonych
  • 1 łyżka suszonych śliwek( drobno pokrojonych)
  • 2-3 łyżki miodu
  • kawałek świeżego imbiru, opcjonalnie

Do rondelka wlać mleko, dodać sól, masło zagotować.Wsypać kaszę gotować często mieszając około 20 minut. Odstawić pod przykryciem aby doszła. Dodać miód, bakalie, imbir, wymieszać. Gotowe:)

Smacznego:)

kotlety z kaszą jaglaną

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *