Domowa granola czekoladowa z serkiem mascarpone, to prawdziwy hit wśród deserów u mnie w domu:) Oczywiście taką granolę możemy wykorzystać na wiele sposobów, nie tylko jako deser ale dodatek do jogurtu, sałatki owocowej, mleka. Po przygotowaniu domowej granoli, możemy ją przechowywać na potem, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Prosty, szybki przepis na niezwykle smaczną słodką przekąskę i dużą dawkę pozytywnej energii. Zapraszam po przepis.
Składniki
- 300 g płatków owsianych
- 100 g orzechów, mieszanych( laskowych, nerkowca, włoskich) posiekanych
- 50g orzechów karmelizowanych w miodzie( opcjonalnie)
- 4 łyżki kakao
- 170 g miodu gryczanego lub dowolnego prawdziwego
- 4 łyżki oleju
- 50 g brązowego cukru
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelki czekoladowe
- suszone owoce malin, żurawiny lub wiśni
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 36 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- konfitura malinowa lub świeże maliny
Piekarnik rozgrzać na 170 stopni, góra , dół.
Na blachę do ciasta wsypać płatki, dodać orzechy , wymieszać. Do rondelka dodać: miód, cukier, kakao, olej, podgrzewać do połączenia składników i powstania gęstego sosu.
Wylać na blachę , wymieszać z płatkami. Jeżeli masa jest zbyt sypka dodać miodu, musi się lepić. Wstawić do piekarnika na 30 – 35 minut, co jakiś czas przemieszać łyżką, aby nie przypalić. Wyjąć, posypać czekoladą a na koniec dodać suszone owoce. Nie wykorzystaną przechowywać ok 3 tygodni w zamkniętym szczelnie pojemniku.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dodać serek dokładnie wymieszać do konsystencji kremu.Chwilę schłodzić w lodówce. W szklaneczkach, pucharkach układać granolę, konfiturę lub maliny, krem i ponownie granolę. Udekorować na koniec kleksem kremu, owocami lub listkiem mięty.
Smacznego:)