Sharoma z kurczaka z ryżem, to doskonały pomysł na danie obiadowe. Dość szybko można przygotować i z pewnością, może to być przepis dla zabieganych:) Możemy upiec więcej mięsa, kiedy zastygnie kroić w paseczki na kanapki, do tortilli, sałatki itp. Mięso bardzo aromatyczne, soczyste, piękny złocisty kolor po upieczeniu. Fantastyczna mieszanka przypraw, stosuję ją również do innych mięs. Zwykle przygotowuję więcej , zamykam w słoiczku i przechowuję nawet kilka miesięcy. Szczerze polecam przepis fantastyczny:)
Składniki
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
Mieszanka przypraw
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne( można dać 1 łyżkę jeżeli bardziej wyraziste ma być)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- goździk mielony 1 łyżeczka
- 1 łyżeczka soli( tutaj można wedle uznania, Ja dałam 1 łyżkę, było ok)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
- 2-3 łyżki oleju
- ugotowany ryż na sypko
- owoce ze świeżego granatu
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. W blaszce do zapiekania ułożyć mięso, skropić oliwą i dokładnie wymieszać( od razu w blaszce, oszczędzamy czas na zmywanie dodatkowych misek:) Mięso posypać dość obficie mieszanką przypraw , z dwóch stron. Mięso ułożyć płasko i przygnieść do dna blaszki, można ugnieść pałką do ziemniaków.
Wstawić do piekarnika i zapiekać około 40 minut. Sprawdzić przed wyjęciem twardość mięsa.
Możemy podawać na 2 sposoby.
Całe kawałki mięsa układać na półmisku z ryżem lub formę odwrócić na deseczkę, mięso chwilę zastygnie i kroić w paseczki. Ja podałam w całości, mieszanka przypraw tak rozbudziła zmysły, że nikt nie chciał czekać ani minuty:)) Paseczki układać na półmisku z ryżem. Kiedy mięso zastygnie całkiem, do lodówki i można zimne wykorzystać do kanapek , sałatki, itp
Ryż dodatkowo posypać przed podaniem owocami granatu. Owoce dekorują i dają dodatkowe walory smakowe.
Danie pyszne, szczerze polecam:))