Witam wszystkich moich czytelników w Nowym Roku:))
Blok waniliowo-bakaliowy, to mocno bakaliowa słodka przekąska. Pięknie i apetycznie wygląda i taka jest:)Smakiem przypomina białą czekoladę z bakaliami. Im więcej damy bakalii o różnych smakach tym bardziej smaczny wyjdzie blok. Najlepiej robić na noc i wtedy możemy bez problemu pokroić na kawałki. Blok waniliowo-bakaliowy z powodzeniem może zastąpić czekoladę, batoniki czy inne słodkości. Polecam i zapraszam po szczegółowy przepis:)
Składniki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 200 ml wody
- cukier waniliowy
- 300 g mleka w proszku
- 50 g orzeszków prażonych , Ja dodałam miodowe
- 50 g pistacji
- 50 g orzeszków ziemnych
- 40g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g rodzynek
Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdjąć z ognia, dodać cukier, wodę, cukier waniliowy, wymieszać. Ponownie podgrzać do rozpuszczenia składników.
Do miski wsypać mleko w proszku, dodać posiekane bakalie( trochę odłożyć do ozdobienia wierzchu), dokładnie wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone masło z cukrem i połączyć składniki.
Małą foremkę keksową wyłożyć folią spożywczą, wyłożyć masę, wyrównać wierzch. Posypać dekoracyjnie posiekanymi pistacjami, orzeszkami i pozostałymi bakaliami. Wstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Kroić w plastry lub kostkę. Pokrojony w plastry zapakowany w celofan to doskonały pomysł na słodki upominek zamiast czekolady:))
Smacznego:)