Bakłażan marynowany

07.07.2019

Na jednym ze spotkań rodzinnych miałam przyjemność posmakować tej przekąski. Tutaj chciałabym podziękować gospodyni Kasi za udostępnienie tego przepisu:))

Bakłażan marynowany to wspaniała forma przekąski ,przystawki ,np. na grilla. Bardzo aromatyczna o wyrazistym ,nie co ostrym smaku. Bakłażan inaczej zwany jest psianką podłużną, bardziej pospolita nazwa bakłażan lub oberżyna. Ale jako ciekawostkę napiszę ,że również używa się nazwy gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pochodzi z tropikalnej Afryki, Arabii, Egiptu i Indii.

Bakłażan jest dobrym źródłem błonnika i wspomaga trawienie tłustych mięs.Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność  100 g tego warzywa zawiera  jedynie nieco ponad 20 kcal. Jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. W 90 % składa się z wody, tylko 2 % to cukry.Jedzmy bakłażany a w tej formie są pyszne. Zapraszam po przepis:)

Składniki

  • bakłażan 4 sztuki
  • bagietka
  • sól
  • kilka łyżek oliwy

Marynata

  • garść posikanej świeżej bazylii lub 2 łyżki suszonej
  • garść świeżej posiekanej natki pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżka kopiasta musztardy
  • łyżka papryki ostrej
  • łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżka soli
  • 1/2 szklanki oliwy

Bakłażany tniemy na plastry około 2 cm szerokości , po skosie. Solimy i lekko skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni. Bakłażany układamy na blaszce na zakładkę. Zapiekamy 30 minut , termoobieg.

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Upieczone bakłażany wkładamy do marynaty i marynujemy min 30 minut.( im dłużej tym lepiej)

Bagietkę kroimy na grubsze kromki po skosie. Bakłażany wyjmujemy z marynaty , nie co odsączamy i układamy na kromkach. Przed podaniem parę minut zapiekamy w piekarniku. Gotowe.

warto przeczytać

Smacznego:)

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *