Delicja cytrynowa to niezwykłe ciasto ze zwykłych składników. Nie wymaga dużo pracy a efekt jest zaskakujący. Niezwykle delikatne, wilgotne o wyrazistym cytrynowym smaku. Zastanawiałam się do czego go porównać aby w pełni opisać jego konsystencję. Myślę ,że najbardziej przypomina konsystencją sernik wiedeński. Mamy wrażenie ,że zjadamy sernik. Nazwa delicja jest bardzo trafiona 🙂 Przepis znalazłam w książce z lat 90 był opatrzony bardzo ładnym apetycznym zdjęcie co mnie zainteresowało.
Teraz mogę napisać z pełną odpowiedzialnością ciasto jest pyszne warto wypróbować. Pozostaje mi wobec powyższego zaprosić do przepisu:)zobacz również
Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 100 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml wyciśniętego soku z cytryny
- 350 g cukru
- 350 ml mleka
- cukier puder do posypania
- wiórki z cytryny do dekoracji
Masło utrzeć z żółtkami, cukrem i skórką cytrynową na puch. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać łyżką. Wlać sok z cytryny i mleko, ponownie wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywno , dodać do masy, wymieszać łyżką.
Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Wstawić głębszą blaszkę i wypełnić ją wrzącą wodą do 1/3 wysokości. Naczynie żaroodporne o poj. 2 l wysmarować oliwą , przełożyć ciasto. Wstawić do blaszki z wodą i piec 1 h .
Wystudzić , posypać cukrem pudrem i udekorować wiórkami skórki cytrynowej. Gotowe.
Smacznego:)