Keczup z cukinii

06.08.2018

Otrzymałam mały słoiczek na wypróbowanie i jestem pod wrażeniem. Bardzo dobry sos do pizzy,parówek itp. Pyszny ,szczerze polecam:)

Składniki

  • 1,5 kg cukini
  • 0,5 kg cebuli
  • sól
  • 0,4 kg cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
  • 2 koncentraty pomidorowe (PUDLISZKI są najlepsze )
  • 1 szklanka octu 6% lub 1/2 szkl octu 10%
  • 1 łyżka bazylii i oregano opcjonalnie
  • pieprz do smaku wedle uznania
  • Cukienie i cebule obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub sszatkować.
    Cukinie i cebule zasolić garścią soli i zostawić na 6 godz. Po 6 godz dodać 0,4 kg cukru i gotować 20 min, mieszając by się nie przypaliło. Po 20 min dodać słodką, ostrą paprykę,bazylię,oregano, pieprz, koncentraty i ocet.
    Całość gotować 10 min, po tym czasie wziąść blender i wszytsko zblenderować na jednolistą masę. Gorące nalewać do słoików, postawić do góry dnem. Nie trzeba zagotowywać.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *