Konfitura z ogórków

02.08.2018

Konfitura z ogórka to bardzo smaczna odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:)

Składniki

  • 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren
  • 50 dkg cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1/2-1 szklanki wody

Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę gotujemy z sokiem z pomarańczy, cytryny, cukrem i pokrojoną skórką z pomarańczy i cytryny. Mieszamy całość z ogórkami, gotujemy jeszcze około 10 minut. Gdy dodamy więcej wody konfitura będzie rzadsza,jeżeli chcemy gęstszą dolewajmy wody po trochu w zależności od ogórków. Jeżeli bardziej wodniste mniej wody.Gorącą konfiturę wlewamy do słoików ,zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Mogą być przechowywane do drugiego lata.

Smacznego:)

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *