Pasztet z cukinii

26.08.2018

Okazuje się, że z cukinii możemy zrobić bardzo dużo przeróżnych potraw. Jest to bardzo wdzięczne warzywo a przyrządzanie go nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Przekonajcie się sami. Dzisiaj pasztet z cukinii.

Składniki

  • 1 kg cukinii (3 średnie sztuki)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 pieczarek
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku ostrej i słodkiej, kurkumy, suszonego oregano

dodatkowo

  • papier do pieczenia
  • mała podłużna forma keksowa

Cukinię umyć, osuszyć, obrać,przyciąć na końcach, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na tarce  o małych oczkach, pieczarki również zetrzeć na tarce o małych oczkach. Starte warzywa umieścić w większej misce, dodać 1 i 1/2 płaskiej łyżki soli ( lub według uznania) i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę mannę, natkę pietruszki i jajka. Doprawić pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrobić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.

Smacznego:)

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *