24.08.2018
Wspaniały deser,szybki i prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki sorbetu mieszamy ze sobą i mrozimy. Dodajemy alkohol by sorbet miał kremową i luźną konsystencję.
Składniki
- 500 g malin
- 100 g cukru
- 50 ml wódki z rozmarynem( do wódki włożyć kilka gałązek rozmarynu i odstawić na dobę w zamkniętej butelce)
Do blendera wrzucamy owoce. Miksujemy dosypując cukru do momentu, aż cukier się rozpuści. Przecieramy przez sito pozbawimy go pesteczek. Wlewamy wódkę i mieszamy. Odstawiamy na conajmniej 3h do zamrażarki. Starajmy się co 0,5h mieszać rózgą wtedy będzie puszysty i lekki.
Lepszy sposób na mrożenie sorbetu:
Do dużej strunowej torebki wsypujemy kostki lodu i trochę gruboziarnistej soli. Do mniejszej strunowej torebki wlewamy sorbet,zamykamy i wkładamy do większej, potrząsamy do momentu zamarznięcia.
Najlepiej smakują na bretońskich ciasteczkach, przepis szukajcie w następnych wpisach.
Smacznego:)